Keresztutunk házaspárként

Nagyböjtre megjelent egy kiadvány, melyhez Uzsalyné Pécsi Rita írt előszót.

(Hogyan erősödhet, gyógyulhat a kapcsolatunk a keresztutat járva?)

Tilmann Beller, schönstatti atya elmélkedései alapján összeállította: Karikó Éva

A keresztutat járva segít az elfogadásban, hogy fel tudjunk nézni egymásra a sok gyengeségünk, gyarlóságunk ellenére, a csalódás után a megbocsátásban, a kísértések után az újrakezdésben, az egymásra és segítőkre találásban, a mindennapi kereszthordozásban, a lekicsinylésekkel, lenézésekkel való találkozások elviselésében, értelmet adni a fájdalmainknak, és az újrakezdésben.
Uzsalyné Pécsi Rita ajánlója:

„A házasságkötés mindannyiunk számára az a fényes, nagy remény, hogy egymásba fűzve életünket megsokszorozódik az erőnk, a kedvünk, az örömünk. Nagy vágyunk, hogy Isten áldásával gyümölcsözőek lesznek erőfeszítéseink, áldozataink is. Egyszerűbben fogalmazva: nem keresztútra indulunk, még ha valahol tudjuk is, hogy nem lesz minden útszakasz problémamentes.

Igen, ez nem hamis ígéret, férfi és nő szövetségének kiegészítő egysége képes arra, hogy Isten arcát tükrözve ezt a minőséget hozza a hétköznapjainkba.

Ugyanakkor, ha merjük vállalni, hogy az „ember az akadály gyermeke”, így a termékeny – egymást és a rábízottakat is gazdagító – házasság nem dicsőséges bevonulás, nem „lejtmenet”, akkor bizonyára közelebb járunk a valósághoz. Ahogyan egyéni döntéseinket is számos kísértés kezdi ki, a lehúzó erők különböző fortélyokkal hálózzák be közös életünket is. A közös cél felé való zarándoklatunk tele van felsülésekkel, bosszúsággal, kudarcokkal. Ilyenkor jó Gyökössy Endre bátorítását felidéznünk: Árnyék mögött fény ragyog/ Nagyobb mögött még nagyobb,/ S amire nézek, az vagyok.

Éppen ezekben az élethelyzetekben tapasztalhatjuk meg az árnyékaink mögött felragyogó fényt. Ennek a látásnak nagy mestere Tilmann atya. Szelíd erővel, egyértelműen, néha – a rá jellemző, és még ilyen komoly témában is felszabadító – finom humorral vezeti tekintetünket, hogy észrevegyük, hogy közös életünk megpróbáltatásai valójában Krisztus stációiba oltanak be minket.

Megérezzük, hogy keresztutunkon a „Te kezed vezet kísértéseken át” – és megfogva ezt a kezet bízhatunk abban, hogy „lefejti rólunk a gonosz járomát”. (Hun Miatyánk). Megjelenik „az emberi síráson átragyogó isteni mosoly” – ahogyan éppen a sírbatétel stációnál olvashatjuk.

És amint szentségi házasságkötésünk kezdetén a fényes közös jövő ígéretét szívünkben megéreztük, úgy jön el a Húsvét a kapcsolatunkba. Tilmann atya szavaival ez „azt jelenti életünkben, hogy felragyog bennünk a feltámadott világossága. Ettől életünk megmagyarázhatatlanul szép és ragyogó lesz.”

Ezért érdemes bejárni keresztutunkat házaspárként.”

Köszönet Tilmann atyának a bölcs és ihletett vezetésért, és

Sallai-Karikó Évának, aki ezt az útvonalat járhatóvá tette számunkra.

Kiadó: Magyar Schönstatt Családmozgalom, Családok a Családért Egyesület

A keresztút megvásárolható Rita előadásain is és az Új Ember könyvesboltban.

0 válaszok

Szóljon hozzá Ön is!

Véleménye vagy kérdése van? Beszélgetne velünk?
Írjon bátran, és válaszolunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük