Ami az élet megelevenedését szolgálja – Pécsi Rita az organikus pedagógia új szombathelyi képzéséről

Uzsalyné Pécsi Ritat kérdezték: Rengeteg előadást tart az érzelmi intelligenciáról, valamint Kentenich atya gondolatai nyomán az organikus pedagógiáról. Miért tartja fontosnak mindezt? A szomszédunkban háború dúl, az energiaválság miatt a családok jelentős része leginkább a pénze számolgatásával van elfoglalva, a hétvégi bevásárlás előtt mindenképpen. Nem luxus ma ez a téma?
– Éppen azért jutottunk ide, mert sok minden elvonja a figyelmünket. Ha valamire szükség van, az éppen a fokozott tudatosság, a belső biztonság. Olyan korszakban élünk, amikor a régi világ szellemi alakulatai szétesnek.
Válságban van a formális egyházi élet, egyértelmű támadások érik a család intézményét, szétzilált az intézményes nevelés… Ha lehet így fogalmazni, ma a szellem szenved a legjobban, s egyúttal a szellem a legfőbb támadási pont. Most kell és lehet igazán alkotni.
Úgy látjuk, hogy egyszerűsége, életközelisége és nagy mélységei révén az organikus szemlélet képes az élet megelevenedését szolgálni. Sok vonatkozásban hordozza a múlt értékeit, ugyanakkor rendkívüli mértékben érzékeny megváltozott korunk kihívásaira. Nem luxus, hanem éppen ellenkezőleg, létszükséglet törődni a kapcsolatainkkal, önmagunkkal, egymással és Istennel. Ha valamikor, hát éppen most kell még tudatosabban az élet ütőerén tartanunk a kezünket.
0 válaszok

Szóljon hozzá Ön is!

Véleménye vagy kérdése van? Beszélgetne velünk?
Írjon bátran, és válaszolunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük