Pécsi Rita a Zarándok podcastben: A misszió nem passzió

Zongorista szeretett volna lenni, de élete mégis a pedagógia területén teljesedett ki. Előadásaival naponta járja az országot, határon innen és túl. Vallja, hogy „a nevelés az Élet szolgálata”. – ennek módjait kutatja, keresi feleségként az önnevelésben, anyaként, tanárként és neveléskutatóként is. A Zarándok podcast újévi első adásának vendége Pécsi Rita neveléskutató, akivel ez alkalommal életéről, munkásságáról és szolgálatáról beszélgettünk, de természetesen szó esett a családról és a pedagógiáról is.

Évente 400 előadást tart az ország különböző pontjain felekezettől függetlenül, olykor cégeknek is.

A nevelés az élet szolgálata.

-mondja Kentenich atya a Schönstatt Családmozgalom alapítója, az organikus pedagógia megfogalmazója, amely egyben Pécsi Rita mottója. Katolikus alapú, Mária központú az organikus pedagógia, de mindenhol örömmel fogadják, mert ez működik. -magyarázza. Az élteről szól. Nemcsak módszertanról beszélünk, hanem eszközökről is.

“Ez a rengeteg menés sok áldozattal jár -ez kétségtelen-, de nagyon sok örömet ad. Ha már én megismertem ezt a lehetőséget, hogyha kaptam ehhez adottságot, jó mintát szüleimen, a családomon keresztül, hogy ezt át is tudom adni, hogy ez tényleg ennyieknek használ, akkor ezt át is kell adni. Ezt használni kell. Amíg van bennünk erő, addig ezt használjuk és megyünk.”

Rita hozzáteszi, hogy Kentenich atyával nem a pedagógián keresztül találkozott, hanem a családmozgalmon, hiszen a Schönstattos családmozgalom tagjaként családjával nagyon sokat gazdagodott. Pedagógusként aztán úgy alakult, hogy felkérést, megbízást kapott Kentenich atya pedagógiájának fordítására, adaptálására a magyar társadalom helyzetére.

Bár hívő családból származik, nem volt gyermekkorában egyenes az út, hogy ő is hívő legyen. Életpéldáján keresztül, hangsúlyozza a fiatalok megfelelő közösséggel való támogatását már gyerekkortól kezdve.

Neveléskutatóként fontosnak tartja az apa és az anya szülőként való hangsúlyos jelenlététét és részvételét a gyerek életében. Kicsi kortól is.

“A család szerepe nagyon fontos. Család, család, család! Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ez mennyire sokat jelent és hogy menyire nem lehet mással pótolni. A családban az apai és az anyai személyiség minősége és annak jelenléte rendkívül fonos. (…) Két minőség kell.”

Fontosnak tartja, hogy érzelmileg és fizikailag megközelíthető apa legyen. Ennek a későbbi nemi identitás kialakulásában is fontos szerepe van.

forrás:

0 válaszok

Szóljon hozzá Ön is!

Véleménye vagy kérdése van? Beszélgetne velünk?
Írjon bátran, és válaszolunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük