Pécsi Rita pedagógiai továbbképzést tartott Nagyváradon

A nevelés az élet szolgálata címmel tartottak kétnapos pedagógiai továbbképzést Nagyváradon, a Szent László-líceumban január 7–8-án, amelyet az Egy mázsa szén vagy egy marék gyémánt? című családpasztorációs előadás-sorozat újabb alkalma követett január 8-án a püspöki palotában. Mindkét esemény meghívott előadója Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató volt.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja szervezésében január 7–8-án A nevelés az élet szolgálata címmel tartottak szakmai továbbképzést hitoktatóknak, egyházi iskolában tanítóknak, pedagógusoknak a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. A képzést 2016 óta évente szervezik meg Nagyváradon.

Idén 130 partiumi és erdélyi pedagógus, hitoktató részvételével zajlott az alkalom. Pécsi Rita meghívott előadóként a virtuális világ káros hatásaira irányította a figyelmet, s leszögezte, a személyes beszélgetés, az együttlét, a játék segítségével időszakosan legyőzhetők azok a veszélyek, amelyeket az magában rejt.

Az előadó maga is négy gyermeket nevelő édesanyaként, gyakorló pedagógusként, illetve a szakterület elismert kutatójaként kereste a választ arra kérdésre, hogyan tanítsunk-neveljünk úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjunk át.

Pécsi Rita neveléssel kapcsolatos szemléletének fókuszában az organikus pedagógia áll. Ez a nevelési módszer az élet ritmusát veszi fel, az élet szolgálatában áll, és az egész emberre figyel: épít a kötődésekre, a szabadságra, a bizalomra és a személy eredetiségére, s egyben elmélyíti a kapcsolatot Isten és ember között.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye családpasztorációs célkitűzései közé tartozik, hogy az otthonokban újra meghonosítsa a házastársi beszélgetés kultúráját. A kétnapos nevelési fókuszú programot követően így a nagyvárad-újvárosi Szent László-plébánia szervezésében január 8-án, a püspökség pincetermében újabb előadást hallgathattak meg az érdeklődők Pécsi Ritától, immár a családi életre koncentrálva. A szakember az Egy mázsa szén vagy egy marék gyémánt? című előadás-sorozat újabb alkalmán közös gondolkodásra hívta a résztvevőket, és ugyancsak értékes és gyakorlatias szempontokat, tanácsokat adott a jelen lévő közel negyven házaspárnak.

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök kiemelte: jelzésértékű, hogy az óév utolsó estéjén is családok találkoztak a püspöki palotában, és hogy az új év első ilyen jellegű eseménye is a házaspárokat szólítja meg. A főpásztor rámutatott arra, hogy a nagyváradi egyházmegye mennyire elkötelezett a családok iránt.

A családpasztorációs rendezvény is arra törekszik, hogy Isten országát és a szeretet kultúráját építse, hogy a szülők egymás iránt növekvő, tökéletesedő szeretete és egyetértése formálja a család légkörét.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye; Romkat.ro

Magyar Kurír

0 válaszok

Szóljon hozzá Ön is!

Véleménye vagy kérdése van? Beszélgetne velünk?
Írjon bátran, és válaszolunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük