Abortusz, és amiről nem beszélünk… – Találjuk meg egymást podcast

A videó megtekinthető itt:

A téma erősen megosztja a társadalmat, de még a katolikusokat is. Számos kérdés merül fel, mint például az, hogy lehet-e etikus? Alapjog-e? Mikor megengedett és egyáltalán megengedett-e? Mai adásunkban az abortuszról beszélünk, egy kicsit másképp.

– Két világ összecsapását látjuk, ha a pro és kontra érveket hallgatjuk az abortuszról. A szabadelvű nők testi szabadságukat érzik veszélyben, míg a keresztények az egyházi tanításnál fogva, ellenzik az abortuszt. Miért tanítja az Egyház, hogy az abortusz erkölcsileg eredendően rossz, az abban való részvétel pedig súlyos bűn?

– Lehet-e indokolt a magzatgyilkosság? Ördögtől való*? Például betegség, nemi erőszak esetén.

– Egy várandós nőnek a terhességmegszakításhoz ma Magyarországon be kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely rögzíti, hogy számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta. Erről szól Pintér Sándor belügyminiszter szeptember 15-én hatályba lépett rendelete, az elhíresült szívhang rendelet. A média kellő alapossággal foglalkozott a témával. Hallgatva, olvasva a reakciókat, megdöbbentett az a tény, hogy egyes nőket zavarja, sőt felháborítja, hogy ezzel foglalkozniuk kell. Hogy értékelitek ezt?

– Látjuk, hogy országonként eltérő a szabályozás. Feladata-e az államnak ebben a kérdésben állást foglalnia, hovatovább törvényeket hoznia? Fizesse-e az állam a beavatkozást az adófizetők pénzéből? A feministák azt mondják, hogy az Egyház ne szóljon bele az állam életébe, hiszen a hit magánügy.

– Van egy olyan jelenség, és erről részletesen, vagy rendszeresen hírt adtunk a Katolikus.mán, mely szerint magukat katolikusnak valló politikusok nyíltan abortuszpártiak. A dobogós Nancy Pelosi, az USA Képviselőházának elnöke, akit San Francisco érseke Salvatore Cordileone nem enged szentáldozáshoz járulni, amíg meg nem változtatja ebbéli nézeteit. Joe Biden elnök is abortuszpárti, intézkedései is ezt bizonyítják. A magyar belpolitikában is találunk abortuszpárti szereplőt. Ezek szerint nem egységes a katolikusok álláspontja?

– Emanuel Macron francia elnök is komoly aktivista, aki alapvető emberi jogként bele akarja foglalni az abortuszt az Európai Alapjogi Chartába. Alapjog lenne? „Az én testem, én rendelkezem róla” – mondják az abortusz jogát teljes természetességgel követelő nők. Valóban az ő testük része a bennük fejlődő, unikális, független emberi lény? A „Hetedik utas a halál” c. filmben az egyik szereplő testében fejlődő, abból kiszakadó szörny az illető teste lett volna?

– Az esetek nagy többségében az abortuszt végrehajtó nők egyedül vannak ebben a cselekedetben. Az Egyházban most már vannak olyan közösségek, akik segítenek az abortuszon átesett nőknek. A lista elérhető az abortusz.hu oldalon. Abortusz után, ha előjön a bűntudat, a megtérés, akkor mi az Egyház üzenete?

– Mit tehetünk mi, egyének szintjén, hogy a társadalomban a Katolikus Egyház tanítása jusson érvényre?

A műsor vendégei:

Pécsi Rita neveléskutató
Meszéna Tamás pedagógus
Felföldi László pécsi megyéspüspök

0 válaszok

Szóljon hozzá Ön is!

Véleménye vagy kérdése van? Beszélgetne velünk?
Írjon bátran, és válaszolunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük