JÓ GYAKORLATOK

A SZERELEM HULLÁMVASÚTJÁN – KRÍZISEK ÉS KATARZISOK

(Irodalmi est a szerelemről) – rendhagyó irodalaom óra lehet középiskolásoknak
Janos Lackfi , Szabó T. Anna , Dragomán György , Tóth Krisztina, Varró Dani, Zita Izsó , Tari Sophie Egysorosok , Csukás István, Szabó Lőrinc és sok más, főként kortárs szerző műveiből az irodalmi estet összeállította: Karikó Éva
Előadják: ENDRŐDI ÁGNES színész, előadóművész, zenepedagógus és Gábor Endrédy színész, legtöbbször a Centrál Színházban játszik. Férj és háromgyerekes apuka, így a mai szerepére immáron nyolcadik éve készül.
A teljes előadás időtartama: kb. 60 perc
Készült egy kis ízelítő az előadásból:
A közeljövőben két helyszínen is bemutatják:
Február 11. 16 óra: Helyszín: Kispesti Önkormányzat Díszterme, Budapest, Városház tér 18.
Február 16. 18 óra: Helyszín: Püspökség Nagyterme, Kaposvár, Zárda u. 4.

“Cipőfűző” kezdő és haladó trénereknek – Szeged, 2023 március 25-26

A Nagyító Alapítvány egy hétvégés saját-élményen alapuló programra hívja azokat (a fiatal felnőtteket), akik kamaszok tudatosságának és felelősségének a fejlesztésével foglalkoznak: akár klubok, táborok vagy bármily más formában, akik lehetnek: animátorok, mentorok, csoportvezetők, trénerek, pedagógusok, nevelők, ifjúságfejlesztők.

A Nagyító több mint 20 éve támogatja a fiatalokat a felnőtté válás folyamatában. 2023 március 25 és 26-án bemutatót tartunk Szegeden, ahol a résztvevők megismerkedhetnek pedagógiai módszereinkkel, és több önismereti és a társaskészségeket fejlesztő gyakorlattal, olyanokkal amelyekkel több mint 20 éve fejlesztjük a 14-30 éves korosztályt, amelyekkel segítünk nekik együttműködni, kapcsolódni: önmagukhoz, egymáshoz és a nagy világhoz!  A 2 nap alatt ízelítőt adunk játéktárunkból és azáltal rálátást is kínálunk az általunk végzett fejlesztői folyamatokra, illetve arra is hogyan lehetséges egy „organikus szemüvegen” keresztül személyiséget és közösséget fejleszteni a 21. sz-i Magyarországon!

Részletes leírás a honlapunkon: http://nagyito.hu/onkenteseknek/cipofuzo/
Jelentkezni március 17-ig van mód.

A programon megvásárolható lesz már az újonnan kiadott módszertani és játékgyűjteményünk is, amely Pécsi Rita szakmai ajánlásával készült el! (csatolva a borítója)

Szeretettel várjuk a jelentkezőket!

Üdvözlettel: Vikor Csaba

Megjelent a Nagyító Alapítvány játékgyűjteménye.

„Örömöm sokszorozódjék a te örömödben.
Hiányosságom váljék jósággá benned.
Egyetlen parancs van, a többi csak tanács:
igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.
Az igazság nem mondatokban rejlik, hanem a torzítatlan létezésben.
Az öröklét nem az időben rejlik, hanem az összhang állapotában.”
Weöres Sándor: Szembe fordított tükrök

Több mint egy évtizede járjuk az országot férjemmel nevelési- és életvezetési előadásokkal… Szinte minden alkalommal felmerül a kérdés: tudna ajánlani egy jó játékgyűjteményt?
Nagyon megörültem, hogy a Nagyító munkatársai megírták ezt a hiánypótló művet, ami sokkal több is annál. Nem csak jól válogatott összeállítást kap ugyanis kezébe az érdeklődő Olvasó, hanem jól leszűrt tapasztalatokból származó tanácsokat is, és legfőképpen azt az iránytűt, hogy mit, mikor, és főleg milyen céllal érdemes játszani.
A kamaszkor és a fiatal felnőtt lét legfontosabb témakörei az önismeret, a társas kapcsolatok a párkapcsolat, a kommunikáció, a pályaválasztás a közösségi lét és az eredetiség. Ezek köré a tartalmak köré fonja a Nagyító Alapítvány a diákhétvégéit, amelyek nyomán bátran kimondhatjuk, hogy életre szóló élményekhez juthatnak a résztvevők. Erre így nincs lehetőség a legjobb iskolában, és a legharmonikusabb családban sem, az egyikben azért, mert egyik óra, vagy program a másikat éri, a családban pedig hiányzik a meghatározó kortárscsoport. Pedig ezekben a tartalmakban most kell megmerítkezni, sőt jártasságot szerezni, ez pedig lexikális úton sajnos nem lehetséges. Kiváló, sokszorosan kipróbált eszköztárukat e kiadvány ezúttal közkinccsé teszi.
E könyv mindhárom nagy fejezete izgalmas lehet azoknak, akik felelősséget éreznek ennek a korosztálynak az útkereséseiért akár tanárként, trénerként, vezetőként vagy nevelőként kisebb-nagyobb csoportokban, vagy táborokban, esetleg lelkigyakorlatokon. A játéktáron túl ugyanis megismerhetik azt a küldetést is, amiből ez a több mint húsz esztendeje sikeresen működő tevékenység illetve szolgálat táplálkozik…
vegyük tehát minél többen kézbe, ébresszük a szunnyadó tudást, hogy fiataljaink felelősséggel, megerősödve, egymást örömmel támogatva vehessék kezükbe jövőjüket – jövőnket.

Uzsalyné Pécsi Rita PhD, neveléskutató, főiskolai tanár

Sűrített fény | Nagyító Alapítvány önismereti osztályhétvége

Még kisgyerek voltam, amikor nagymamám megmutatta, hogyan lehet egy nagyítóval tüzet gyújtani. Lenyűgözött, hogy az egy pontra fókuszált napfény milyen erőre képes, bár ekkor még nem igazán értettem, hogyan történik, csak sűrített fényt láttam, ami lángra lobbantja a száraz fűszálakat.

A sűrített, fókuszált fény erejét keresem felnőttként is, és máig ugyanakkora csodálattal tölt el ez a folyamat, mint legelőször. Igaz, hogy ma már önismeretnek hívom, de ez mindegy is, a lényeg ugyanaz – úgy irányítani a fényt, hogy valami igazán lényegi változás történjen a nyomán.

A napfény a pesti kiskertben csak akkor gyújtja meg magától a kiszáradt gyepet, ha összegyűjtve irányul egy helyre, de ettől még nem a nagyító ereje az, ami fellobbantja a lángot. Az energia, ami a változást létrehozza, jelen volt azelőtt is, csak egy kis segítségre volt szüksége ahhoz, hogy irányba álljon és jó helyen, jó időben elindulhasson a csoda: a fizika, vagy éppenséggel az emberi lélek csodája. Amikor valaki fog egy csomó figyelmet és tudatosságot, majd azt a lelkének, működésének egy pontjára irányítja, ott olyan mély átalakulás történhet, amit addig talán elképzelni sem tudott.

Persze, ezek a változások nem könnyűek. Sírás, kétségbeesés kíséri őket sokszor; de szemben a száraz fű ellobbanásával, az emberi önismereti munka eredménye értékes, szép és maradandó. Ráadásul nem is kell egyedül végigmennünk ezen az úton, és közösségben a változás égése is könnyebben elviselhető. Egymással és egymástól tanulva nem csak a saját fényünket fókuszáljuk, hanem a másikéból is kaphatunk – így kapcsolódva egyre mélyebben egymáshoz és önmagunkhoz.

Ez az önismeret, és még inkább, ez az önismereti csoport lényege. Meglátni a saját fényünket és a másikét, majd megvilágítani azt a pontot, ami változásra szorul, és egymást erősítve elindulni a formálódás felé. Természetesen fontos a biztonság: a tűz nem játék, jó, ha valaki biztosan tartja a nagyítót és vigyáz, hogy ne legyen erdőtűz a dologból. Ezért vannak a szakemberek – mint a Nagyító Alapítvány mentorai és trénerei, akik élesen látnak és biztos teret tudnak adni minden csoporttag fényének és változásának.

Nézd meg a kisfilmet, olvasd át a témákat és jelentkezz a legmesszebb vivő osztálykirándulásra – amiért elég csak Berekfürdőig utazni.

Írta: Nyikos Anna

Forrás: Shoeshine

Családi Életre Nevelés módszertani bemutató – Hortobágyiné dr Nagy Ágnes

Hellstáb Ákos előadássorozata

Organikus pedagógia előadássorozat a pécsi Pálos Lelki Központban. A négy részből álló előadássorozatban arra keressük a választ, hogy mi lakik bennünk. Mi mozgat minket az életünk során? Sokszor nem értjük magunkat. Sok olyan folyamat zajlik bennünk, aminek megértése segíthetne bennünket.

  1. rész
  2. rész
  3. rész
  4. rész